Massaranduba; hét meest gebruikte hout voor hardhouten vlonders!

Kijk in onze fotogalerij voor toepassingen van Massaranduba hout!

Herkomst

Massaranduba komt veel voor in de bossen van Suriname, Guyana, Brazilië en Midden-Amerika. De bomen zijn 30-45 meter hoog met een rechte, cilindrische takvrije stam van 15-25 meter. De diameter van de stam varieert gebruikelijk van 0,6-0,8 meter, met uitzonderingen tot 1,8 meter.

Uiterlijk

Vers is Massaranduba vleeskleurig, nadonkerend tot grijsachtig roodbruin, donker roodbruin of soms purperbruin en heeft een fijne nerf. Het kernhout is duidelijk te onderscheiden van het spint. Zonder opvallende geur of smaak.

Bewerking

Ondanks de hoge volumieke massa is Massaranduba goed te bewerken. Massaranduba is mooi glad af te werken. Voor het spijkeren en schroeven van Massaranduba is voorboren noodzakelijk. De houtsoort Massaranduba is bijna twee keer harder dan Bangkirai. De lengtedraad van Massaranduba geeft ook het voordeel dat het oppervlak bijzonder glad en zonder inspringsels afgewerkt wordt.


Technische eigenschappen

Buigsterkte 195 N/mm2
Elasticiteitsmodulus 24.700 N/mm2
Druksterkte 84 N/mm2
Schuifsterkte 17 N/mm2
Janka hardheid 11.800 N (langs); 14.200 N (kops)
Volumieke massa vers 1.200 kg/m3
Volumieke massa (12%) 850 kg/m3
Krimp nat – droog 6,3% radiaal, 9,4% tangentiaal
Duurzaamheid (grondcontact) Klasse 1
Duurzaamheid (bovengronds) Klasse 1

Toepassing

De houtsoort Massaranduba wordt veelal gebruikt voor loopdektoepassingen (brugdekken, vlonders en tuinhout). Verder wordt Massaranduba voornamelijk gebruikt voor waterbouwkundige constructies in paalwormvrije gebieden, vloeren en dwarsliggers. Kijk eens in onze fotogalerij voor voorbeelden.

Een gedachte over “Massaranduba; hét meest gebruikte hout voor hardhouten vlonders!

Reacties zijn gesloten.